Drukuj

Celiakia

Celiakia jest chorobą o podłożu genetycznym, charakteryzująca się nietolerancją glutenu, czyli białka zawartego w zbożach – pszenicy, życie, owsie czy jęczmieniu. Toksyczne działanie glutenu może prowadzić do zaniku kosmków jelita cienkiego, co spowoduje utrudnione wchłanianie pokarmu. Jedynym sposobem na walkę z celiakią jest stosowanie przez całe życie diety bezglutenowej.

ból brzucha
Częste objawy:

Rzadkie objawy: Diagnozowanie:

1. poradnia gastroenterologiczna
2. badania serologiczne:
3. gastroskopia z pobraniem wycinka z pozaopuszkowej części dwunastnicy,
4. NOWOŚĆ - wymaz z policzka na obecność genotypów HLA-DQ2 i/lub HLA-DQ8 - sprawdź cenę

Leczenie:

Uwaga: dużym błędem jest przechodzenie na dietę bezglutenową bez wykonania dokładnych badań w kierunku celiakii. Błędem jest także wykonywanie diagnostyki podczas stosowania przez pacjenta diety bezglutenowej.