Onkohematologia dziecięca

Onkohematologia dziecięca jest niedawno wyodrębnioną specjalnością lekarską, która objęła występujące u dzieci choroby krwi i dziecięce nowotwory.

Do poradni trafiają więc dzieci z odbiegającymi od norm wynikami morfologii krwi, z zaburzeniami krzepnięcia krwi czy objawami mogącymi sugerować podejrzenie rozrostu nowotworowego, tak łagodnego jak i złośliwego. Najczęściej u dzieci występują niedokrwistości, a wśród nich przede wszystkim te spowodowane niedoborem żelaza w organizmie.

Specjalność ta, obok m.in. kardiologii i medycyny pracy została uznana przez Ministerstwo Zdrowia za deficytową.

Kiedy zgłosić się do Poradni?
Rodzice powinni zgłosić się do Poradni Onkohematologii, jeśli zauważą u swojego dziecka objawy takie jak: osłabienie dziecka, nadmierne rozdrażnienie, utrata apetytu, przewlekłe bóle głowy szczególnie gdy są połączone z wymiotami, długotrwałe krwawienia, bladość skóry, pojawienie się na skórze wybroczyn i nasilonego siniaczenia.

Wykonanie prostych badań laboratoryjnych pozwala rozpoznać i leczyć niedokrwistość lub niedobór żelaza, wyjaśnić przyczynę zaburzeń krzepnięcia bądź ukierunkować bardziej złożoną diagnostykę i zaplanować leczenie innych schorzeń hematoonkologicznych.

Konsultacji lekarskiej wymagają takie objawy jak pojawienie się zeza, białego odblasku ze źrenicy oka, trudności w oddawaniu moczu i stolca, utykania, asymetrycznego obrzmienia jąder u chłopców, powiększenia węzłów chłonnych lub obrzmienia innych tkanek. Współpraca między lekarzami pierwszego kontaktu, innymi specjalistami a onkohematologami dziecięcymi jest tu ważna i stale udoskonalana.

Nowotwory występują w każdym wieku, nawet u noworodków - takie przypadki są na szczęście bardzo rzadkie. W zależności od rodzaju nowotworu, leczenie obejmuje operację, chemio i radioterapię w różnych kombinacjach i prowadzone jest w specjalistycznych oddziałach szpitalnych.

Jak rodzice powinni kształtować dietę dzieci, aby zawierała odpowiednią ilość składników odżywczych, zwłaszcza żelaza? Należy przyzwyczajać dzieci do jedzenia mięsa, jarzyn i owoców – zwłaszcza surowych, tzw. „zieleniny”, uwzględniać w jadłospisie jajka, a w szczególności ich żółtka, razowe pieczywo, podroby, przestrzegać regularności posiłków no i ograniczać „fast-foody”.

Zadzwoń

Napisz

×
×
Strona wykorzystuje pliki cookies

Strona wykorzystuje informacje zapisane za pomocą plików cookies. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies zamknij to okno klikająć "x' w prawym rogu. Jeśli nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia dotyczące plików cookies w swojej przeglądarce.

×
Find a physician