W naszych placówkach mogą Państwo skorzystać z kilku rodzajów badań alergologicznych:
- testy alergologiczne skórne (PTS - punktowy test skórny) - wykonywane na zlecenie alergologa PL Certus w Centrum Medycznym nr 2
- testy alergologiczne z surowicy krwi - badania polegające na oznaczeniu swoistych przeciwciał klasy IgE obecnych we krwi i powodujących występowanie reakcji alergicznych. Krew do badań jest pobierana w laboratorium we wszystkich naszych Placówkach.
- testy IMMUNODiagDIETA - to testy przesiewowe stosowane do ustalenia przyczyn świeżej nietolerancji pokarmowej o ostrych objawach. Są zalecane osobom cierpiącym od niedawna na ostre, nawracające z różną intensywnością objawy niedyspozycji przewodu pokarmowego: bóle brzucha, biegunki, zaparcia, wzdęcia, które niekiedy można określić jako następstwa przebytego niedawno ostrego zatrucia pokarmowego, ciężkiego zakażenia przewodu pokarmowego lub antybiotykoterapii. Określenie składnika pokarmu indukującego swoiste przeciwciała IgG/IgG4, pozwala na ustalenie spersonalizowanego profilu żywienia pacjenta, eliminującego składniki nietolerowane.
Skontaktuj się z nami!
Punktowe Testy Skórne
Profil wziewny | Profil pokarmowy |
|
|
Testy na alergeny z surowicy krwi
Profil wziewny - 20 alergenów | Profil pokarmowy - 20 alergenów | Profil pediatryczny |
Trawy: tomka wonna, kupkówka pospolita, tymotka łąkowa, żyto Drzewa: olcha, brzoza, leszczyna, dąb Zioła: ambrozja, bylica, babka lancetowata Roztocza: Dermatophagoides pteronyssinus, Dermatophagoides farinae Alergeny zwierzęce: kot, pies, koń Pleśń: Penicillium notatum, Cladosporium herbarum, Aspergillus fumigatus, Alternaria alternata |
Jaja, mleko, drożdże: białko jaja, żółtko jaja, mleko, drożdże Zboża: mąka pszenna, mąka żytnia, ryż, soja Orzechy: orzech ziemny, orzech laskowy, migdał Owoce: jabłko, kiwi, morela Warzywa: pomidor, marchew, ziemniak, seler Ryby i owoce morza: dorsz, krab |
Trawy i drzewa: tymotka łąkowa, żyto, brzoza, bylica Roztocza: Dermatophagoides pteronyssinus, Dermatophagoides farinae Alergeny zwierzęce: kot, pies, koń Pleśń: Cladosporium herbarum, Aspergillus fumigatus, Alternaria alternata Jaja i ryby: białko jaja, żółtko jaja, dorsz Mleko: mleko, Alfa-laktoalbumina, beta-laktoglobulina, kazeina, BSA surowicza albumina wołowa Zboża: mąka pszenna, ryż, soja Orzechy: orzech ziemny, orzech laskowy Owoce i warzywa: ziemniak, marchew, jabłko |
Profil jady owadów |
Profil mleko |
Profil DPA-Dx pediatryczny |
Jad pszczoły Jad osy |
mleko krowie, alfa-laktoglobulina, beta-laktoglobulina kazeina, laktoferyna, surowicza albumina wołowa |
Drzewa: brzoza Białka mleka: α-laktoalbumina, β-laktoglobulina, kazeina, laktoferyna, BSA (surowicza albumina wołowa) Białka jajka kurzego: owoalbumina, owomukoid, konalbumina, lizozym Białka orzechów ziemnych Inne: CCD |
Testy z surowicy krwi - profil atopowy
35 alergenów | 54 alergeny |
Chwasty: bylica, babka lancetowata, pokrzywa, rzepak Drzewa: brzoza, platan, leszczyna Trawy: tymotka łąkowa, zboża-mix (żyto, owies, jęczmień, pszenica) Roztocza kurzu domowego (mix): Dermatophagoides pteronyssinus, Dermatophagoides farinae Alergeny zwierzęce: kot, pies, koń, krowa, królik, mix pierza (pióra kurze, pióra kacze, puch gęsi) Pleśń: Candida albicans, mix pleśni (Cladosporium herbarum, Aspergillus fumigatus, Alternaria Alternata, Penicillium notatum) Alergeny pokarmowe: jajo kurze - mix (białko i żółtko), mleko, ser Cheddar, orzech ziemny, orzech laskowy, orzech włoski, soja, mąka pszenna, groch, fasola biała, truskawka, cytrusy-mix (grejpfrut, cytryna, pomarańcza, mandarynka), wieprzowina, wołowina, kurczak, jabłko, dorsz. |
Roztocza i grzyby: Dermatophagoides pteronyssinus, Dermatophagoides farinae, Cladosporium herbarum, Aspergillus fumigatus, Penicillium notatum, Alternaria Alternata Jady owadów: osa, pszczoła Alergeny zwierzęce: kot, pies, koń Alergeny domowe: karaczan prusak, kurz domowy Trawy, drzewa, chwasty: Tomka wonna, kupkówka pospolita, tymotka łąkowa, żyto, olcha, brzoza, leszczyna, dąb, cyprys, ambrozja, bylica, babka lancetowata Alergeny pokarmowe: marchewka, pomidor, ziemniak, seler, jabłko, kiwi, morela, jajo kurze (białko, żółtko), mleko, BSA (surowicza albumina wołowa), alfa-laktoalbumina, beta-laktoglobulina, kazeina, dorsz, krab, krewetka, wołowina, baranina/jagnięcina, drożdże piekarskie, mąka pszenna, mąka, żytnia, ryż, soja, sezam, migdały, orzeszki ziemne, orzechy laskowe Inne: lateks |
IMMUNODiagDIETY
IMMUNODiagDIETA 28 ALERGENÓW | IMMUNODiagDIETA 44 ALERGENY |
Orzechy i nasiona: Orzech laskowy, Migdały, Orzechy arachidowe Zboża bezglutenowe: Ryż, Kukurydza Mięso: Mięso indycze, Wieprzowina, Wołowina, Kurczak Owoce: Jabłko Warzywa: Pomidor, Marchew, Cebula, Seler, Ziemniak, Warzywa strączkowe,Soja Ryby: Dorsz, Tuńczyk, Łosoś Zboża glutenowe: Owies, Żyto, Jęczmień, Pszenica Jaja: Białko jaja kurzego, Żółtko jaja kurzego Produkty mleczne: Alfa- laktoalbuminy, Kazeina Pozostałe: Drożdże piekarskie |
Orzechy i nasiona: Orzech laskowy, Migdały, Kakao, Orzechy arachidowe Zboża bezglutenowe: Ryż, Kukurydza Mięso: Wieprzowina, Wołowina, Kurczak, Mięso kacze Owoce: Banan, Pomarańcza, Cytryna, Jabłko, Winogrono, Wiśnia, Grejpfrut, Malina, Agrest Warzywa: Ogórek, Pomidor, Marchew, Cebula, Seler, Por, Warzywa strączkowe,Soja Ryby: Makrela, Sardynka, Dorsz, Tuńczyk Zboża glutenowe: Owies, Żyto, Pszenica Zioła i przyprawy: Czosnek, Imbir, Pieprz czarny, Gorczyca Jaja: Białko jaja kurzego Produkty mleczne: Beta - laktoglobulina, Kazeina, Kozie mleko, Mleko surowe (krowie) Kawa, herbata, napary: Czarna herbata Pozostałe: Drożdże piekarskie |
IMMUNODiagDIETA 88 ALERGENÓW | IMMUNODiagDIETA 280 ALERGENÓW |
Orzechy i nasiona: Orzech włoski, Orzech laskowy, Migdały, Orzechy nerkowca, Orzech kokosowy, Orzechy arachidowe Zboża bezglutenowe: Ryż, Gryka, Proso, Kukurydza Mięso: Mięso indycze, Wieprzowina, Wołowina, Kurczak, Jagnięcina Owoce: Banan, Pomarańcza, Cytryna, Truskawka, Jabłko, Winogrono, Ananas, Brzoskwinia, Wiśnia, Kiwi, Śliwka, Malina, Gruszka, Mango, Morela, Pomelo Warzywa: Ogórek, Zielone kiełki brokułu, Cukinia, Pomidor, Marchew, Cebula, Seler, Pietruszka, Ziemniak, Papryka, Surowy kalafior, Kalarepa, Rzodkiewka, Brukselka, Por, Szparagi Ryby: Makrela, Śledź, Dorsz, Tuńczyk, Łosoś, Pstrąg tęczowy Warzywa strączkowe: Groszek cukrowy, Zielona fasola (francuska), Soczewica, Soja, Biała fasola Sałaty: Sałata siewna, Szpinak Zboża glutenowe: Owies, Żyto, Pszenica, Orkisz Zioła i przyprawy: Czosnek, Anyż, Słodka bazylia, Koper, Kminek, Pieprz czarny, Wanilia, Gorczyca, Tymianek, Liść laurowy, Gałka muszkatołowa, Cynamon, Mięta pieprzowa Jaja: Jajko kurze Produkty mleczne: Kazeina, Kozie mleko, Owcze mleko, Mleko surowe (krowie), Ser Gouda, Sery typu Camembert Owoce morza: Krewetka tygrysia Kawa, herbata, napary: Rumianek napar Grzyby: Pieczarki Pozostałe: Drożdże piekarskie |
Orzechy i nasiona: Sezam, Orzech pekan, Orzech włoski, Nasiona słonecznika, Orzech laskowy, Orzech brazylijski, Migdały, Pistacja, Orzeszki piniowe, Kakao, Nasiona dyni, Mak, Siemię lniane, Nasiona rzepaku, Kasztan jadalny, Orzechy nerkowca, Nasiona kolendry, Orzech kokosowy, Orzechy arachidowe Zboża bezglutenowe: Amarantus, Ryż, Ryż czerwony, Gryka, Proso, Kukurydza, Dziki ryż, Otręby kukurydziane, Komosa, Ryż gotowany Mięso: Mięso indycze, Wieprzowina, Wołowina, Gęsina, Cielęcina, Kurczak, Dzik, Sarna, Mięso kacze, Jagnięcina, Królik, Konina, Jeleń, Zając, Struś, Baranina Owoce: Banan, Żurawina, Awokado, Pomarańcza, Cytryna, Czarna porzeczka, Truskawka, Rabarbar, Arbuz, Jabłko, Winogrono, Ananas, Brzoskwinia, Wiśnia, Kiwi, Śliwka, Grejpfrut, Nektarynka, Jagoda, Jeżyna, Figa, Malina, Czerwona porzeczka, Agrest, Brusznica, Daktyl, Gruszka, Mandarynka, Mango, Morela, Papaja, Melon, Rodzynek, Pomelo, Marakuja, Limonka, Owoce dzikiej róży, Granaty, Mirabelka, Liczi, Sok z rokitnika Warzywa: Ogórek, Zielone kiełki brokułu, Cukinia, Pomidor, Marchew, Cebula, Seler, Pietruszka, Ziemniak, Papryka, Surowy kalafior, Bakłażan, Kalarepa, Fenkuł, Rzodkiewka, Burak, Kapusta pekińska, Brukselka, Karczoch, Rzeżucha, Por, Chrzan, Zielona oliwka, Szparagi, Kapusta biała, Boćwina Produkty mleczne: Niebieski ser, Sery typu Camembert, Parmezan, Mozzarella (mleko krowie), Ser typu cheddar, Mozzarella bawół, Śmietana, Mleko gotowane, Mleko bawole, Serwatka krowia, Twarożek, Ser topiony Owoce morza: Ślimak, Kałamarnica, Rak, Ostryga, Krab kieszeniec, Langusta, Małż, Przegrzebek, Krewetka, Homar, Krewetka tygrysia, Omułki, Ośmiornica Kawa, herbata, napary: Zielona herbata, Kawa, Rumianek napar, Czarna herbata, Mięta pieprzowa, Werbena, Lipowa herbata, Herbata Rooibos Grzyby: Borowik, Grzyb typ Shitake, Pieprznik (kurki), Boczniak, Pieczarki Dodatki do żywności: Aspartam, Glutaminian sodu, Guma guar, Guma karobowa (E410), Pektyna, Karagen, Guma ksantanowa, Żelatyna, Agar Pozostałe: Ocet winny, Wino czerwone, Wino białe, Tofu, Łubin, Drożdże piekarskie, Drożdże piwowarskie, Słód, Chmiel, Tapioka, Aloes, Immunogenny patogen, Candida albicans |
Sprawdź ceny badań.